Tuse Kirke

Attraktioner
Kirker
Adresse

Tuse Byvej 45

4300 Holbæk

Kontakt
Website

Læs mere

Tuse Kirke består af skib og kor fra omkring år 1200, våbenhus og tårn er tilføjet omkring år 1500. 1460-1480 har Isefjordsværkstedet dekoreret koret samt skibets hvælv og vægge med kalkmalerier. På væggene og i koret er deer ikke meget tilbage, men udsmykningen på hvælvingerne er indtakt og lyser af malerens fortælleglæde. Som i Mørkøv har maleren gengivet verdensforløbet fra skabelen til dommedag, men malerierne fra skabelsen, som formodes at have været i koret, er gået tabt. Jesu barndomshistorie er fortalt ud fra en legende og apokryfe skrifter, således det usædvanlige billede af Jesus i skole. Ind imellem afbrydes beretningen af moraliserende temaer, således er de jagtglade kongers møde med dødningerne anbragt modsat kongernes tilbedelse af barnet. Godt og ondt fremstår som modsætninger i gengivelserne af hellige personer og de smørkærnende og øltappende koner.
Triumf væggen har et billede af S. Olaf. Martyrkongen træder på hedenskabets drage, og over døren er et fragmentarisk billede af Lykkens hjul og kong Salomon.
Den smukke granitfont er fra omkring år 1300. Alterbordsforsiden er fra omkring år 1600, og altertavlen fra 1625 er fra Anders Nielsen Hatt i Roskilde. Prædikestolen er fra 1584, og på skibets nordvæg hænger er krucifiks fra omkring år 1500.
Adresse

Tuse Byvej 45

4300 Holbæk

Sidst opdateret af
VisitHolbæk